Helt ärligt vad är det som händer i Sverige? Jag brukar säga att det är så enkelt att resa med mina hundar för det är så enkelt att ha med dem utomlands. I år märktes det även skillnad i hur människor reagerade och respekterade Ziggy. Ziggy blir självklart tröttare när vi reser och med det så blir han mer reaktiv och skäller mer än hemma. En enda gång var det någon som kommenterade detta som något negativt och det var svenskar😅 Alla andra förstod och respekterade att Ziggy var RÄDD. Även hundrädda människor förstod detta och gav honom space. Trots att han skällde mer än hemma så var det sååååååååååååååå mycket enklare.
En man nös säkert 50 m ifrån oss, Ziggy blev rädd och skällde, och när han kom fram till oss så bad han såååå mycket om ursäkt. En annan kvinna gjorde något typ hoppsa steg när hon passerade oss. Ziggy reagerade faktiskt inte ens men hon vände sig direkt om och bad såååå mycket om ursäkt och att hon inte tänkte. Och listan kan göras lång….
Kommer hem och bara senaste veckan har jag läst flera inlägg på Facebook där folk frågar var respekten är. Svaret ALLA fått är ”jag bryr mig inte om någon annans hund är reaktiv, det är deras ansvar att träna och anpassa för sin hund”. Grejen är att de som frågat detta har frågat varför folk inte kan hålla in FLEXIKOPPLET när de öppnar en dörr/port, varför folk står kvar utanför en bil när hundarna i bilen helt klart blir stressade, varför folk ska korsa ängen och gå precis förbi en när man tydligt ser att de tagit sig ur en situation, osv. situationer som är väldigt enkelt som hundägare att lösa men svårt för hunden som blir rädd och svårt för den rädda hunden att reda ut situationen.
Jag kan lova att de allra flesta med reaktiva hundar anpassar för sin hund men det går inte att gå in i en vägg när man tagit ut så mycket avstånd som möjligt och den med den ”snälla” hunden väljer att korsa framför tassarna på den reaktiva hunden. Det går inte att hålla 10-15 m till ALLA dörrar och portar och det går inte att flytta den parkerade bilen förrän man märker att hunden i blivit stressad.
När jag har hundmötesavsnitt på t ex valp och vardagslydnadskurser så säger jag klart och tydligt ”DETTA ÄR TILL ER VARS HUNDAR KLARAR HUNDMÖTEN” för det är faktiskt ni som kan underlätta något oerhört för den osäkra hunden. Hunden som gör utfall är ALLTID osäker. Den kommer alltid vara osäker på er eller er hund. Genom att ta in sin hund till sidan, ta ut lite extra avstånd om det går och låta ens hund gå på motsatt sida om hunden ni möter (så ni går närmast hunden ni möter) kommer ni underlätta så oerhört mycket. Om ni dessutom tittar rakt fram eller på er hund så er hund tittar på er och inte tittar på den andra hunden blir det extra guldstjärna. Jag menar inte att ni behöver gå ut på ängar eller vända men en gångväg är oftast tillräckligt bred att det gör skillnad om ni går i mitten eller i kanten. För jag lovar att de med den reaktiva hunden försöker göra sitt bästa.
Jag är helt med på att den som har en reaktiv hund har ansvar att göra denna hund säkrare men det inte många förstår är hur mycket tid ägare till en reaktiv hund lägger ner på träning. Det andra ser är utfallen, de ser inte framstegen, de ser inte de möten hunden klarar, de ser inte träningen som ligger bakom, de ser inte hur mycket man har anpassat för sin hunden under promenaden. Jag kan gå och parera personer, framför allt med barn i kilometrar, stanna när de stannar, går i den takt de går, göra sökövningar för att lugna Ziggy och ge familjerna tid att gå framåt. Sedan väljer familjer helt plötsligt att vända 180 grader och springa mot oss. Det dem ser är att Ziggy blir rädd och skäller. Jag kan välja att gå andra vägar med Ziggy för att undvika hundar och det jag får höra dag in och dag ut är "Det går bra att gå förbi oss" och mina svar är alltid "nej, det gör det inte för min hund" men det kokar i mig, låt mig bara gå en annan väg. Det är inte för att din hund är dum det är för att min hund är rädd och jag vet att du inte kommer anpassa så det är lättare att gå en annan väg.
Tillsist till er med reaktiva hundar jag vet hur jobbigt det är men vi vänder på det! Var glada och tacksamma att er hund vågar visa sina känslor, är tydliga med vad den tycker är läskigt och inte och att ni faktiskt inte kan försätta dem i en situation som de tycker är läskig.
I detta avsnitt pratar vi om Nose Work. Detta är en sport jag älskar att ha kurser i men tycker är ganska tråkigt att träna själv. Om vi är anmälda till tävling så gillar jag dock att träna det eftersom vi då har ett mål. Under pandemin har det därför varit ganska dåligt med Nose Work träning men han kan doften och vet vad han ska göra. Vi behöver dock finslipa formen innan vi kan tävla igen.
Jag går igenom var Nose Work kommer ifrån, vad man ska tänka på om man vill börja med Nose Work och även hur ni kan försvåra era godissök hemma, det är ju faktiskt Nose Work det med.
Se hela avsnittet nedan 🙂
I detta avsnitt så påbörjar jag en ny miniserie. Under fyra kommande avsnitt kommer jag gå igenom de fyra sporter som vi tränar och tävlar (tre av dem). Sporterna som jag kommer gå igenom är Nose Work, tävlingslydnad, rallylydnad och agility.
I detta avsnitt kommer vi dock prata om varför jag har valt att tävla. Jag avslöjar även att jag egentligen inte är någon tävlingsmänniska och ni får höra mina tankar kring att tävla med hund, vad tycker jag att man ska tänka på och vad har jag för rutiner kring tävlingar?
Se avsnittet nedan 🙂
I detta avsnitt svarar jag på era frågor från tidigare avsnitt, allt från frågor om oss, lek och belöning samt balans i vardagen.
Se avsnittet nedan 🙂
I sista delen om att få hundarna i balans pratar jag om mental stimulans. Vilken är den bästa mentala stimulansen för din hund? Jo, den som blir av. Vilken blir av då? Jo, den som du tycker är rolig. Visst finns det saker som hundarna tycker är extra roligt, framför allt beroende vad de är avlade för. Det viktigaste är dock inte vad vi gör utan att vi gör något.
Jag tipsar om att hitta de små sakerna att gör på promenaden, låt hunden hoppa upp på en sten, balansera på en stock, be den sitt, ligg eller något tricks. Hundarna blir tröttare när den får lära sig nya saker MEN den blir tröttare av att göra något den kan än att inte göra något alls. Att hitta på saker i vardagen gör även att hunden blir mer uppmärksam på oss och det leder till att hunden t ex går med oss och inte på egna påhitt (individuellt såklart).
Ni får även se några tips på vad jag brukar hitta på med Ziggy, allt ifrån enkla saker på promenaderna till lydnad och agility.
Se avsnittet nedan 🙂
Detta är tredje delen av miniserien där jag pratar om att få sin hund i balans. Hur ska man egentligen tänka kring promenader, miljöträning, semestrar osv?
Jag tycker att många hundar får för mycket vardagsstimulans och för lite mental stimulans. Det kan vara svårt att dra ner på vardagsstimulansen men genom att ge lite extra mental stimulans brukar hundarna komma mer i balans och därmed ha lättare att vila och då bli bättre i balans. Det är lätt att tro att om hunden har fått vardagsstimulans så behöver den ingen mental stimulans den dagen. Det är så med vissa hundar men de flesta behöver få tänka lite för att faktiskt komma ner i varv.
Se hela avsnittet nedan 🙂
Nästa del i att få våra hundar i balans är att de måste få röra på sig. Jag skulle säga att vi inte kan röra på våra hundar för mycket så länge vi bygger upp konditionen successivt. Jag får ofta höra att Ziggy är välmusklad och en bodybuilder och det är egentligen inget jag eftersträvat. Det vi gör allra mest är att vi går promenader. VI varierar våra promenader men 99,9 % är i koppel och i statsmiljö. Vi tar vara på omgivningen och hoppar upp på stenar, stockar, betongsuggor osv, sätter upp tassarna och balanserar på allt möjligt.
Jag pratar lite om styrketräning och det som man ser mycket av i sociala medier så som balansbollar, cavaletti, simning osv. Är detta något våra hundar mår bra av? Definitivt, men de mår kanske lika bra av att få gå lite extra på promenad. Precis som vi säkert mår bättre av styrketräning men kan må lika bra av att gå på en promenad.
Sedan pratar jag lite om valpar och motion. Jag tar med mina hundar på promenader med de vuxna hundarna, blir valpen trött bär jag dem en bit.
Mycket handlar om sunt förnuft. Till sist pratar jag lite om fodermängd och vikt eftersom övervikt hos hund är vanligt och motion kan hjälpa men som för oss är det energi in och energi ut som är det viktiga.
Se mer i avsnittet nedan :-)
För att få en hund i balans brukar jag utgå från fyra huvuddelar, vila, motion, vardagsstimulans och mentalstimulans. Hunden behöver få lite av allt för att må bra och vara stimulerad. Hur mycket en hund behöver från varje del är individuellt och ofta svårt att veta. En hund som är över- eller understimulerad har ofta svårt att vila och därför börjar jag med vila.
För mig så är vila något hunden gör när den är trött och kan slappna av. Vi kan inte tvinga någon att vila, lika lite som vi kan tvinga någon människa att vila. Vi kan tvinga en hund eller människa att vara passiv men att vila kommer hunden (och människan) bara göra om den känner sig trygg, trött och faktiskt vill. Genom att träna passivitet kan hunden ha lättare för att vila för att den känner sig trygg med att den t ex får vara i fred på en speciell plats men är den inte trött kommer den inte vila.
Passivitet är för mig, var still på denna plats och jag använder ofta en specifik plats, t ex en filt eller att hunden ska vara mellan mina ben. Dessa två övningar pratar jag om och visar även hur jag tränar in.
Se mer i avsnittet nedan :-)
När vi hittat våra belöningar och hunden blir engagerad hur kan vi använda detta för att dels vara så effektiv som möjligt och går det att använda en bra belöning för att göra en mindre bra belöning bättre?
VI pratar om belöningssignaler, ett sätt för att bli ännu mer effektiv i inlärningen och dessutom använder jag inlärningen av detta för att få upp engagemanget. Jag visar hur jag lär in belöningssignaler på både godis och leksak.
Sedan visar jag hur jag använder en leksak för att öka värdet i mina sociala belöningar.
Det sista jag visar är externbelöning där hunden får springa och hämta sin belöning vilket många hundar, framför allt hundar som ägarna tycker är svårbelönade, tycker är roligare och därmed blir enklare att belöna.
Se mer i avsnittet nedan :-)
I detta avsnitt pratar jag om varför vi ska ha en belöning. Vilka fördelar och nackdelar det finns med godisbelöningar, leksaksbelöningar och sociala belöningar.
Många tänker att belöningar är något vi får gratis men det är inte riktigt fallet. Till viss del får vi ofta det om vi hittar det som hunden gillar men för att få det där lilla extra behöver vi ofta träna och lägga ner tid på hur vi får hunden engagerad i belöningarna.
I avsnittet pratar jag om engagemang och hur man kan hunden mer engagerad i sina belöningar och jag visar även en övning i detta. Får vi en hund mer engagerad i belöningen så kommer hunden vara lättare att lära saker.
Om man belönar med leksak så underlättar det även om hunden kan komma tillbaka med leksaken och om hunden släpper leksaken så därför visar jag två övningar hur man kan träna in det.
Se mer i avsnittet nedan :-)
I detta avsnitt presenterar jag mig och Ziggy, vilka är vi, var tränar och tävlar vi.
Jag heter Rebecca Rudhe, har haft Rudhes Dog and Friends sen 2016 men har jobbat 4 år på Glada Jyckar och då låg detta företag lite på is. Har nu jobbat 4,5 heltid med att hålla hundkurser och privatlektioner och har tränat tusentals hundar och ägare i allt möjligt, valpkurser, vardagslydnadskurser, agility, tävlingslydnad, rallylydnad, Nose Work, hantering, trickskurser, barn och hund kurser m.m.
Ziggy är en Jack Russell terrier som kommer från hundstallet. Jag hämtade honom när han var 9 veckor och han är nu 3,5 år. Han har hur mycket energi som helst, älskar att träna och leka. Vi tränar fyra sporter, agility, nose work, rallylydnad och tävlingslydnad. Vi tävlar även i alla utom agility, tanken är att börja tävla agility i år.
Se mer om oss i vloggen :-)
Jag och Zorro har flyttat! Inte så långt och kurserna hålls på samma ställe, vid Lillsjön i Bromma men vi bor nu själva! När jag skaffade Zorro så studerade jag i Skara och vi bodde själva, sen skulle vi flytta tillbaka till Stockholm och då fick vi flytta in hos mamma igen, Skaras lägenhetspriser och Stockholms lägenhetspriser är inte de samma ;) Nu efter ett par år i Stockholm har jag äntligen köpt lägenhet och vi har flyttat. Ny lägenhet betyder inredning och inredning för mig är inte bara inredning för mig utan hur ska jag inreda för att även Zorro ska få det bra? Många lägger hundens bädd där det finns plats men faktum är att placerar man bädden där hunden vill ha den kommer den troligen använda den mer och även ligga mer still, förutsatt att den gillar sin bädd såklart. Zorro älskar sin bädd, den är hans trygghet och är vi ute och reser så har han alltid sin bädd med sig och han lägger sig gärna i den när vi checkar in på ett hotellrum. Men beroende vart man placerar den kommer han använda den mer eller mindre.
När jag pluggade Etologi och djurskyddsprogrammet i Skara kommer jag väl ihåg en studie där de hade studerat ligghallsanvändandet hos kor. Alla djur som går ute året runt måste ha en ligghall, någonstans att gå in under tak, i hagen men man hade sett att användandet av ligghallarna varierade och man undrade varför. En helt nybyggd ligghall användes inte alls medans en gammal knappt ens godkänd användes jättemycket. Man upptäckte tillslut att det berodde på vart öppningen var i förhållande till fodret. Man ville såklart alltid ha öppningen så att det var lä i ligghallen men man tänkte sällan på hur man placerade den i förhållande till fodret. Placerade man öppningen så att djuren fick lä och även såg sitt foder märkte man att djuren använde den mycket mer. Detta för att det är viktigt för djuren att se sitt foder så att ingen annan kommer och äter av det.
Min hund är ju en blandras och han har bland annat chihuahua i sig och det är en larmhund. Den användes alltså ursprungligen till att larma att det kom besökare/inkräktare till slotten. Zorro har mycket larm i sig och larmar gärna, därför vill han gärna ha koll på ytterdörren så han vet om det kommer någon eller ej. Genom att placera hans bädd så att han ser ytterdörren använder han sin bädd mer än om han inte ser ytterdörren. När han använder bädden ligger han still längre stunder vilket jag tycker är skönt. För alla djur är alltid ens matplats en viktig plats och den optimala platsen för bädden är så att hunden både ser ytterdörren och matplatsen men det kan vara svårt att uppfylla.
Zorro får vara i hela lägenheten, uppe i alla möbler, soffa, sängen. Uppe i soffan är en annan av hans favoritplatser. Upphöjt är något hundar också gillar att ligga. Alla väljer själva om hundarna ska få vara i soffan eller sängen eller inte, mitt krav är och kommer alltid att vara att jag och mina besökare kan flytta mina hundar om de tagit platser i soffan man själv vill sitta på. Väljer man att inte ha hunden i soffan/sängen/andra ställen tycker jag man ska fundera på om man kan göra någon plats där hunden kan ligga upphöjt, i lagen måste alla rastgårdar ha en upphöjd liggplats för att hundar gillar ligga och titta ut, inne finns inget krav men jag tycker man ska försöka. En annan viktig sak när vi pratar om det här med att ha hunden i soffan/sängen. Väljer vi att våra hundar inte får vara i soffan måste vi ner på golvet och ge våra hundar närhet på golvet. Väljer vi att inte ha hunden i sängen, eller ens i sovrummet på natten, stänger vi den ute från oss, alltså det samma som att lämna den ensam, den tiden på natten, det är alltså ca 8 timmar ensam. Väljer vi sedan att lämna hunden ensam på dagen, kanske hela arbetsdagen med en snabb lunchpromenad, så har vi på ett dygn lämnat hunden ensam 16-17 timmar! Det är inte många timmar kvar som vi umgås med hunden och kommer vi då och säger att min hund lyssnar inte på mig, verkar inte lita på mig, vill inte samarbeta med mig eller liknande, frågar jag dig, Skulle du vilja samarbeta, lita och lyssna på en människa som ska ta hand om dig och han/hon stänger ute dig 16-17 timmar på ett dygn? Fundera på det och på om du kan flytta din hunds liggplats/er för att uppnå något av ovanstående, jag menar inte att alla ska möblera om sina hem men man kan alltid fundera lite, framförallt om man tycker att man har en orolig hund. Kom också ihåg att om hunden väljer att sova på annan plats har den valt det men har du från början sagt att den inte får vara i sängen har du stängt ut den J
Att lära hunden morra eller skall på kommando är både roligt och kan ha ytterligare ett syfte. Om hunden skäller eller morrar väldigt mycket vid ett hundmöte eller när det ringer på dörren eller vid något annat tillfälle kan det vara svårt att få hunden tyst. Det är för att hunden får utlopp för eventuell stress i samband med vaktandet eller rädslan. Det som kan vara en lösning är att man lär hunden att morra eller skälla på kommando och på så sätt kan få hunden att behärska sig vid hundmötet eller när det ringer på dörren OM den sedan får utlopp för morrandet/skällandet efteråt. Först direkt efteråt och sedan kan man öka tiden successivt. Framför allt vid ett hundmöte kan man då förändra känslan hos sin egna hund och man hjälper den andra hunden att kanske inte hetsa upp sig. När man passerat och är på en neutral plats får man hunden att skälla och hunden få utlopp för sin stress och kan lära sig hantera situationen.
Det är också väldigt roligt att lära hunden att morra och skälla enbart som ett "Partytrix"!
Ett sätt att lära in på:
Man kan med fördel använda klicker om man är duktig på klickerträning :)
Lycka till!
Alla har vi hört våra hundar morra någon gång men varför morrar de? En hund vill inte slåss, slagsmål betyder bett och bett betyder att man kan bli skadad. Är man skadad har man svårare att klara sig i livet därför har alla djur utvecklat signaler där de kan göra upp utan slagsmål. Förutom att använda morrningar använder sig hundar av en mängd olika signaler allt ifrån att vända bort blicken, nosa i backen, vända bort kroppen till att morra för att visa motståndaren att ”jag vill inte slåss”. En morrning betyder alltid i grund och botten ”Backa, ge mig mer utrymme, du är för nära” backar inte motståndaren i det läget kan nästa steg vara ett slagsmål. MEN många är vi som hört en hund morra när den leker…betyder det backa? Ja egentligen men man kan höra på sin hunds morrning om den ”lekmorrar” eller morrar för att du ska backa. ”Lekmorrar” hunden (min hund gör det jämt) så vill den nog att du ska fortsätta leka och ta leksaken om ni leker med leksak. Jag är dock alltid försiktig när min hund har en leksak och morrar även om vi leker. Jag går inte in och tar leksaken utan leker mig fram, gör mig liten och tar leksaken försiktigt för jag har alltid i bakhuvudet att morrningen betyder ”låt mig vara, ge mig utrymme”.
Morrar hunden vis maten eller när den har ett ben eller liknande kallar vi det resursförsvar. Det betyder att hunden har något den tycker är viktigt och här betyder morrningen definitivt ”Backa, det är min mat!” och här går jag aldrig in och tar något OM det inte är något livsfarligt den har hittat. Vill man ta maten, benet eller vad det är så tycker jag man ska försöka sig på byteshandel, visa hunden något mycket bättre och locka bort hunden med det som den sedan får. Ju mer man går in och tar saker från hunden desto större resursförsvar kommer hunden att få. För att jobba bort ett resursförsvar ska man tänka helt tvärtom och ge hunden saker, ge mer mat i matskålen med handen, ge hunden en godbit, ta benet och sen ge tillbaka benet och så vidare. Har man en hund med stort resursförsvar tycker jag man ska jobba på det och behöver ni hjälp så tveka inte att kontakta mig för en privatträning eller etologisk rådgivning.
En hund som morrar åt andra hundar eller människor säger också ”Backa, ni är för nära”. Det bästa är att ge hunden utrymme så den känner sig säker och att hunden sen får närma sig hunden eller människan i sin egen takt. Som människa kan man hjälpa hunden genom att göra sig liten och inte titta på hunden och det samma kan man göra med en hund men då behöver man vara helt säker på att inget händer och att man litar på hundarna. Det samma gäller här, det är något man kan jobba med och jag tycker att man ska det. behöver ni hjälp tveka inte att kontakta mig så hittar vi en lösning som passar just er.
Nu hoppas jag att ni lärt er lite mer om vad hunden faktiskt säger när den morrar och mitt råd är att alltid försöka tolka morrningarna och hjälpa hunden att känna trygghet så den inte behöver morra! Behöver ni hjälp, kontakta mig så hittar vi en lösning som passar just dig!
Tycker du att din hund ska hälsa på alla hundar den möter? Är svaret JA kommer nu en ny fråga…Hälsar du på alla du möter på en promenad? Frågar vart de kommer ifrån, hur de mår osv.? Svaret är troligen NEJ! Varför tycker du då att din hund ska göra det?
Detta är ett omdiskuterat ämne och det diskuteras vilt och de flesta låter som de är överens, hundarna behöver inte hälsa på alla på promenaden. Ändå möter jag hundägare varje dag som tycker att hundarna ska hälsa. Min hund får inte hälsa på någon på promenaden hur mycket han än skulle vilja. En anledning är att jag vill inte stanna och hälsa på varenda hund vi möter, det blir ganska många på en promenad och vilka ska jag i så fall välja ut? En annan anledning är att min hund är reaktiv, han är rädd för andra hundar och visar det genom att morra/skälla och gör utfall mot vissa hundar. Han är så liten att han gör i stort sätt ingen skada och jag har aldrig sett honom ens försöka bita en annan hund men han har blivit biten. Han har inte bara blivit biten en gång utan han har blivit attackerad ett tiotal gånger av olika hundar. Det som sammanfattar nästan alla hundar som attackerat oss är att ägaren har inte haft koll, inte frågat om lov att hundarna får hälsa utan hunden springer fram och nästan alla har då sagt ”Det går bra min hund är snäll”. Det spelar ingen roll i världen om din hund är snäll, jag förutsätter att alla hundar är snälla tills de motbevisat mig, jag vill ändå inte att min hund hälsar på din hund. Varje hundmöte är ett nytt och hundar som inte är ordentligt socialiserade med andra hundar har helt enkelt inte lärt sig hundspråket ordentligt. Min hund misstänker jag har missat ganska mycket i socialiseringen som valp och vi har inte socialiserat med jättemånga hundar. Han missförstår signaler och hunden han möter får då konstiga svar på sina frågor och precis som du kanske blir irriterad när en människa inte förstår dig blir vissa hundar irriterade när andra hundar inte förstår dem och tillslut uppstår ett bråk.
Jag vet inte om någon av er har mött mig på en promenad. Jag tar ofta ut avståndet för min hund behöver det och nuförtiden när någon säger ”Han/hon är snäll” blir min kommentar ”Ja det tror jag men han (min hund) är det inte”. Det är inte så att min hund inte är snäll, han är jättesnäll men i en trängd situation, som ett hundmöte blir för honom, reagerar han och visar tydligt att han inte vill. Sen han inte får hälsa på någon hund på promenaden har hans tillit till andra hundar växt och han är en mycket tryggare hund.
Min hund har sina hundkompisar som han leker med och träffar emellanåt och det funkar jättebra. Han får träna sitt språk med de och får även träna med nya hundar som jag vet klarar hundar med språksvårigheter. Han har accepterat många hundar när vi gått kurser och lärt sig att de inte kommer nära så jag kan slappna av med de i närheten. Jag har lärt mig hur jag ska agera för att undvika att Zorro känner sig trängd och Zorro har lärt sig att även om andra hundar är i närheten har matte koll och jag kan slappna av.
Tänk nu tillbaka på första frågan, Om du inte hälsar på alla på promenaden behöver våra hundar göra det?
Detta är en jättebra övning som stärker både självförtroendet, tränar musklerna och ger extra aktivering på promenaden. Genom att variera stora och små saker att hoppa upp på, jämna och ojämna underlag kan man verkligen träna detta.
Ett sätt att lära in detta:
När hunden kan hoppa upp kan man dels få den att göra trix, t ex Sitt, Ligg, Stå, Snurra m fl., upp på t ex stenen. Man kan också göra det till ett så kallat Omvägsproblem, mer om det i ett senare inlägg men kort sagt, väljer du t ex en sten där ena sidan är för brant för hunden att komma upp på men andra sidan kan den ta sig upp. Då får hunden verkligen tänka till för att förstå att den ska gå runt stenen för att komma upp till sin belöning. Blir hunden väldigt frustrerad kan man behöva visa den lite men försök att visa så lite som möjligt. Tänk även på att detta är svårt så hunden måste verkligen kunna "Hopp upp" först.
Man kan både använda "Hopp upp" som en ren aktivering på promenaden och om man vill att hunden ska stanna för att det t ex kommer mötande människor eller bilar. Hunden får en uppgift och har då lättare att inte gå fram till de mötande.
Lycka till!
Detta är ett inlägg jag inte tycker att jag borde behöva skriva men tyvärr behövs det! vi hö väl var och varannan dag att man ska plocka upp efter sin hund och det tycker jag också såklart. Detta gäller även på vintern för även om du lägger snö över kommer det fram när snön smälter och ofta är det då på gångvägen. Går min hund i taggbusken kan jag erkänna att jag inte kryper in för ingen går längst in i en taggbuske men på gångvägen går väldigt många! Men nog pratat om detta nu går vi över på lite andra saker.
Hela det här inlägget handlar om att man måste visa lite respekt! Visa respekt för andra människor, andra hundar, andra djur och även säkerhet när man går nära en väg. Jag tycker i allmänhet att svenskar har slutat visa respekt och det tycker jag är tråkigt. Det är som man vill vara en New York bo bara det att man aldrig har varit där och sett hur de lever. Hela arbetsmarknaden är uppbyggd på att visa respekt och hjälpsamhet men det har svenskarna missat. Lika mycket som jag med hund ska visa respekt mot andra människor lika mycket tycker jag att de ska visa respekt mot mig och min hund. Går min hund och nosar och jag går rakt bakom kan du gå runt mig. Jag tänker inte avbryta min hund för att du ska gå precis på de centimetrar vi går när du har flera meter gångbana runt mig. Snart kommer jag på riktigt börja byta sida så den mötande människan kan gå på min plats men jag tänker inte flytta på Zorro så då får väl människan gå över kopplet!
Som hundägare måste du se till att din hund inte springer fram och hälsar på alla. Varken människor eller hundar. Visa tydligt för de du möter att du har kontroll på hunden och att den inte kommer att gå fram. Koppla gärna hunden eller få den att gå fot eller säg något som får de du möter att förstå att hunden inte kommer komma fram. Ha gärna hunden på den sida så att du är mellan hunden och de du möter. Har du hunden i fotposition kan du träna in höger fot och vänster fot så du kan välja vilken sida som passar bäst.
Respektera om hundarna inte får hälsa, alla vill inte att hundarna hälsar och mer om detta kommer i ett eget inlägg nästa helg.
Går du vid en väg gäller samma regler, visa tydligt för trafikanterna att du har kontroll på din hund och att den inte kommer gå över vägen. Man kan ganska enkelt träna hunden att inte gå över trottoarkanten eller gå i diket, det är ingen svår träning det gäller egentligen bara att vara konsekvent och varje gång hunden får gå över vägen säga t ex varsågod eller kom så hunden vet att det är okej att korsa vägen.
Till sista ska man såklart inte låta hundarna jaga varken vilda djur eller tama djur. Lär hunden detta från början och är du osäker ha en lina eller koppel på hunden så du kan stoppa den innan den börjar förfölja djuren. Det är en stress för djuren som blir jagade och det är inte okej att de djuren måste känna den stressen.
Alla dessa regler handlar egentligen om en sak: visa RESPEKT för de du möter och se till att ha kontroll på din hund så den inte gå fram till någon som inte vill, gäller både människor och djur!
Jag gillar att snacka med min hund och styra honom genom det istället för att dra i kopplet. Att kunna styra honom vart vi ska går är något jag lärt in under promenaden. Har du hunden lös, i lina eller flexi är det extra smart att hunden lär sig att lyssna på dig vid ett vägskäl. Det är inte alltid nödvändigt att hunden kommer till dig.
Jag tycker att det enklaste är att lära ut detta under promenaden, när situationen uppkommer säger jag samma ord och tillslut lär sig hunden. Man kan också lära in detta med godisskålar eller genom att slänga godis. Jag går nedan igenom dessa tre sätt separat.
Man kan välja om man vill lära in höger/vänster eller häråt. Om man lär in höger/vänster måste man tänka på hur hunden står i förhållande till dig, alltså står ni nos-näsa eller rumpa-näsa och står ni nos-näsa måste man också bestämma sig om det är din eller hundens höger/vänster och tänka på att alltid säga samma sak. Jag tycket det där är krångligt så jag har valt häråt vilket för Zorro antingen betyder inte den vägen utan den andra eller så vänder han och tittar på mig och då visar jag tydligt vart jag vill att han ska gå.
Godisskålar
Kasta godis/leksak
Vid ett vägskäl
Att ha en tydlig handsignal är bra att träna redan från början eftersom det blir tydligare och du kommer kunna styra din hund på längre avstånd.
Är du konsekvent och gör detta vid varje vägskäl eller när hunden går ”fel” väg brukar det gå väldigt fort att lära in
Lycka till!
Kort, Flexi eller lina? När det gäller att välja koppel till våra hundar finns det en uppsjö att välja mellan. Utan att gå in på alla olika typer av koppel tänkte jag skriva lite om mina tankar om koppel och vilket jag väljer i olika situationer, fördelar och nackdelar med olika koppel samt lite vad man ska tänka på när man använder de olika varianterna.
Jag vill först ta upp kort om halsband och sele. Primärt använder jag sele på Zorro, när han har täcke har jag halsband på för det brukar bli knöligt för honom med sele. Varför jag använder sele? För jag tycker att det är mest ergonomiskt för hunden och minst skaderisk.
Vi börjar med det korta kopplet…vanliga, oftast ca 2 m... Detta är enligt mig baskopplet, det koppel jag alltid börjar med och det koppel jag ser till att hunden går bra i innan jag släpper iväg hunden längre sträckor. Varför? För att om min hund inte lyssnar när jag har den nära mig kommer den inte lyssna när den är 5, 7 eller 10 meter bort. Som all träning är det lättare för hunden ju närmare den är oss, sedan blir det svårare och svårare ju längre ifrån oss hunden är. Nackdelen med de korta kopplen är att hundarna sällan kan gå i alla sina gångarter om inte vi själva ökar takten genom att till exempel jogga eller cykla med hunden.
Sedan vill jag gå över och prata om det omdiskuterade Flexikopplet/Rullkopplet. Jag personligen älskar Flexikoppel av den enkla anledningen att det ger mer frihet till hunden utan att jag behöver trassla med en lång lina. Min lilla hund kan komma upp i riktigt hög fart om han får springa hela vägen, det blir minst 16 meter nu eftersom det jag har nu är 8 meter. Även större hundar kommer få gå mer i sina naturliga gångarter. Dock är det helt klart att fel använt blir det ett problem. Jag tycker man ska ha flexikoppel om man känner att man skulle kunna ha hunden lös men i vissa lägen finns risken att hunden sticker så som ett extra skydd har du koppel. Det krävs mycket träning för att hunden ska gå bra i flexi och därför har jag nu en kurs som heter Koppelvett (Flexi) (https://www.dogandfriends.se/kurser/vardagslydnad/ ) där vi tränar hundarna och oss själva att använda flexikopplet på ett bra sätt.
Det längsta alternativet är linan. Jag tycker linan har blivit lite överdrivet populär om jag ska vara ärlig. På något sätt har jag fått uppfattningen att lina är bra och flexikoppel är dåligt och jag vet inte varför. För mig är det nämligen tvärtom, i alla fall i Stockholm. Lina använder jag i skogen ibland eller om vi ska träna till exempel inkallning så kan jag ta en promenad i lina först men väldigt sällan. Jag tycker det trasslar och fastnar och att det är allmänt jobbigt. Sedan måste jag säga till alla er som har lina på hunden där det är andra människor…det är en stor risk att någon trampar på linan och råkar man trampa på en lina blir det ett väldigt hastigt ryck i rygg och eventuellt nacke för hunden. Däremot är det absolut tvärtom när man går i skogen…i skogen är det krångligare att använda flexikoppel och där är det enligt mig bättre med en lina som löper efter hunden.
Måste man välja koppel? Använder man bara ett koppel? När ska man välja vilket koppel? Det finns många frågor och minst lika många svar. Jag använder olika koppel, flexi på morgonen och sedan ofta kort på de andra promenaderna. Detta för att han ska få springa av sig på morgonen när jag inte orkar fokusera och jobba med Zorro lika mycket som på de andra promenaderna. På de övriga promenaderna jobbar jag jättemycket med kontakt och hundmöten och då vill jag ha honom närmare mig och använder då oftast ett kortare koppel. Ju bättre han är i min närhet desto mer kommer han få gå i längre koppel.
Jag skulle kunna skriva massor mer om detta men samtidigt vill jag inte att ni tröttnar på att läsa så jag väljer att avsluta detta nu. Mer kommer säkert att komma och vill ni höra mer om mina tankar kommentera gärna nedan så kan jag absolut göra ett nytt inlägg snarast. Känner ni att ni vill/behöver träna mer på detta med koppelgående så boka in er på en kurs, och passar inte tiderna så vet ni vid det här laget att ni ska höra av er så ordnar jag nya datum som passar just er J
Tycker du att det är ett bra tillfälle att ringa det där viktiga samtalet på promenaden? Du har ju ändå lite tid över och hunden går ju där i sina tankar och lyssnar ändå inte på dig…
Tänk om!
Jag försöker att ha mobilfria promenader med min hund. Varför? För jag tycker inte det är trevligt att gå med någon som pratar i telefon hela tiden. Visst har det hänt att jag har pratat i telefon på någon promenad och det som hände var att jag hade en hund i kopplet som inte lyssnade ett dugg på vad jag sa till honom. Skyller jag på honom? Nej, dels kan det vara svårt för honom att veta när jag pratar med honom och när jag pratar med personen i telefonen men framförallt var jag väldigt oengagerad i honom så varför skulle han vara engagerad i mig.
Det är inte så att jag stör min hund och engagerar mig i honom med massor med trix med mera på promenaden för han ska få kolla av området och nosa på det han vill men jag vill vara uppmärksam. Vissa sträckor har han tråkigt, vill uppenbart att vi hittar på något, vissa sträckor tycker han att vi går för långsamt, varför det?, kommer det en hund vill jag helst upptäcka den innan Zorro. Jag får bättre koll på min hund, vi bygger samarbete när jag svarar på hans uppmärksamhet, vi undviker konflikter när jag upptäcker hunden vi kommer möta innan Zorro, vi får en bättre relation och allt detta för att jag inte behöver ringa det där samtalet utan det får faktiskt vänta tills jag kommer hem och min hund sover gott efter en trevlig promenad tillsammans.
Testa du också, ha en mobilfri promenad och se vad din hund upptäcker på promenaden, det är kul jag lovar!
Vem vill inte att hunden snällt står och väntar på sin handduk tills man torkat tassarna. Vissa skapar en rutin med att hunden aldrig får gå in utan att tassarna är torkade men jag är lite lat så de få dagar som jag inte behöver torka min hunds tassar vill jag inte behöva torka tassarna. Visst kan man ge ett stanna kommando, sitt kvar eller liknande men jag är ute efter något som går automatiskt för hunden, han ska gå in och stanna utan att jag säger något, vad gör jag då? Jo jag jobbar med något som kallas targetträning eller målträning.
Jag kommer gå in mer på hur man kan använda targetträning senare men snabbt sagt är det att hunden lär sig att nudda något och stanna vid det, flyttar det på sig ska hunden följa efter. I detta fall vill jag att hunden går in, ställer sig på handduken och står där tills jag ger frisignal till att gå in.
Detta går ganska snabbt att lära in bara man är konsekvent!
Lycka till!
Tittar du på de du möter, ser vad de har för kläder, hur de ser ut, tjuvlyssnar lite på deras samtal m.m.? Tittar du på Instagram, Facebook och läser tidningen varje dag? Svaret är troligen Ja! Varför får inte våra hundar göra det?
Jag funderar ofta på detta när jag möter hundägare ute på promenad. Vem går de egentligen promenaden för? För många människor verkar gå ut för att de måste och tycka det är jobbigt bara hunden ska kissa. Ja, varför de är ute kan man fundera på faktiskt. Jag hoppas att jag inte ser ut som de men ibland gör jag säkert det. Som alla människor har vi bra och dåliga dagar och vissa dagar har vi kanske lite mer bråttom än andra dagar men detta är inget våra hundar vet om. Våra hundar får vara ensamma en stor del av dagen, även om vi är hemma engagerar vi oss inte med hunden hela tiden. Visst hundar behöver sova mer än oss så de ska sova lite men jag tror de flesta hundar skulle må bra av lite mer engagemang från deras ägare.
Jag kommer under några inlägg gå in lite på just promenaden med våra hundar, vad kan vi göra för att det ska bli roligare för hunden och då även för oss? Hur ska vi bete oss mot de vi möter på promenaderna? Vilket koppel ska jag välja? Sedan kommer lite aktiveringstips, det kommer även mer i ett senare inlägg i en senare följetång.
Att låta hunden jobba med nosen vet vill alla att våra hundar kan och är väldigt bra för dem. Att gömma mat eller godis är alltid en bra aktivering och här att ett sätt.
Man kan såklart använda fler filtar om man vill gömma mycket mat/godis eller vill göra det svårare för hunden.
Detta är en enkel aktivering som hundarna brukar tycka är rolig, kräver minimal tid för oss och hundarna blir lite tröttare. Ju svårare du lyckas gömma maten/godiset desto tröttare hund.
Lycka till!
Har ni sett filmen på Facebook eller Instagram? Annars gå in @dogandfriends på antingen Instagram eller Facebook (och när ni ändå är inne kan ni passa på att följa oss också!).
Att ha hög belöningsförväntan underlättar stort när man tränar djur (och oss). Ju högre lön man får desto mer är man villig att arbeta. Jag tror få människor skulle arbeta utan lön (tänk på att lön inte bara behöver vara pengar, arbetar man ideellt kanske känslan av att hjälpa till är lönen) så varför ska våra djur behöva arbeta utan lön? Många tycker att ja men sitt kan min hund så han/hon behöver inte få belöning för det. Om din chef skulle säga till dig ”Ja men du kan ditt jobb så jag behöver inte betala ut din lön” skulle du gå till jobbet då?
En belöning behöver inte vara en godis men faktum är att det är den bästa belöningen för (nästan) alla våra hundar eftersom det är något som alla hundar behöver, nämligen mat. Då säger vissa, men min hund gillar inte godis. Jo då, det gäller bara hitta rätt godis säger jag. Kommer ni ihåg klippet ovan? Det jag har i fickan är pommes frites från McDonalds. Det är ingen reklam i detta inlägg men det är väsentligt att ni vet att det är just McDonalds för det är min hunds absoluta favorit belöning. Pommes frites från Max, Sibylla, Burger King, Hemmagjorda eller från någon annan restaurang fungerar inte lika bra. Nu förstår ni hur komplext det kan vara att hitta en hunds favoritgodis! Jag har tur som hittat mitt! Sen får han väldigt sällan detta när vi tränar, men jag ska nog använda det lite mer, utan jag använder annat godis och mat men då får jag jobba mer för att han ska jobba för det. Framför allt är det leveransen som jag jobbar med, alltså hur han får godisen men mer om det i ett annat inlägg.
Så se till att hitta en bra belöning till ditt djur och testa gärna mat och leksaker genom att lägga fram olika och se vilken som djuren tycker bäst om. En bra belöning leder till hög belöningsförväntan och med hög belöningsförväntan är det mycket roligare att träna våra djur!
Jag kommer varva mina ”vanliga” inlägg med olika övningar, trix, enkla aktiveringsövningar med mera. Jag kommer både gå igenom lite kort hur man kan gå till väga för att lära in/genomför detta (det finns såklart flera sätt) och varför de är bra. Vissa kommer vara bra för att till exempel stärka hundens fysik, vissa är bra för att det går snabbt och hunden blir ändå trött och vissa kommer inte ha någon särskild egenskap förutom att vara roliga att lära in och ge aktivering, vilket är en väldigt bra egenskap. All nyinlärning är jättebra för tänk er själva när ni gick i skolan, det som var nytt var ganska jobbigt först, sedan när ni lärt er gick det lättare, samma sak för hundarna.
Först ut är Sitt vackert!
Sitt vackert, sitta kanin, sitt fint, kärt barn har många namn, är en övning många tycker ser gullig ut. Den har dock även en till väldigt bra egenskap då den stärker hundens ryggmuskulatur. Eftersom man tränar upp hundens ryggmuskulatur måste man försvåra stegvis så att hunden hinner bygga upp sin rygg. Vill hunden inte är det jätteviktigt att ni backar i träningen så att hunden har en chans att bygga upp sin ryggmuskulatur.
Ett sätt att lära in är att:
Jag tycker det är bra med handen framför de för jag tycker hundarna har lättare att hitta balansen när de fokuserar och tittar på handen.
Kör du fast och vill ha hjälp? Tveka inte att kontakta mig. Vill du lära dig mer om trickträning? Boka en aktiveringskurs eller kontakta mig så kan jag lägga upp en ren trix kurs :-)
Lycka till!
Nu under julen kanske ni har reagerat på att jag lagt ut bilder på Zorro i tomtedräkt. Detta med hundar och kläder är ett omdiskuterat ämne som jag också vill diskutera nu. Det finns faktiskt ett behov för vissa hundar att ha kläder och det vill jag ta upp först.
Min hund har täcken för att han är i behov av det. När det är kallt och/eller blött så blir han så kall att det påverkar honom till den grad att han faktiskt inte vill gå ut. Det måste vi komma ihåg när vi diskuterar detta om hundar ska ha kläder eller inte. Jag var av åsikten att min hund inte ska ha kläder jag låter pälsen växa ut ordentligt det ska väl räcka. Det räckte inte, det gick så långt att jag gick ut med honom och han vägrade gå. Vi gick hem och satte på täcket och då gick han. DÄR i det ögonblicket ändrades hela min syn på hundar och kläder. Min hund krävde att ha täcke… det var extremt kallt när han vägrade gå men när jag såg tillbaka blev han påverkad tidigare. Jag har som ni kanske vet en blandras och i honom är det chihuahua och bland annat chihuahua är en ökenras som inte är anpassade till vårt klimat, de har inte samma pälskvalitet och kommer troligen behöva kläder. Sedan finns det andra hundar där rasen inte generellt behöver kläder men hunden är sjuk och av den anledningen inte håller värmen. Det är individuellt om hunden behöver kläder eller inte och det måste vi komma ihåg, se till varje individ och inte bara till rasen. Vissa människor påstår att det är djurplågeri att ha kläder på hundarna och jag anser att det är tvärt om. En hund som behöver skyddas mot kyla ska skyddas mot kyla. Det står i vår djurskyddslag att våra djur ska skyddas från onödigt lidande och en hund som fryser lider i onödan enligt min mening.
Vad man ska välja tycker jag är upp till varje hundägare…jag väljer täcke efter komfort från hunden, om det är praktiskt och efter utseende. På samma sätt som jag väljer halsband eller sele efter dessa kriterier så väljer jag kläder till min hund efter detta. Jag tror inte hundarna bryr sig om det är en snygg krage, vilken färg eller mönster det har osv så jag tycker att det är upp till varje ägare att välja vilket täcke hunden ska ha. Märker man att hunden blir påverkad tycker jag man ska byta men verkar inte hunden bry sig så är det troligare att matte/husse använder det om de tycker det är snyggt, det är väl jättebra.
Jag har vintertäcke när det blir kallt, sedan har jag ett fodrat och ett ofodrat regntäcke. Det fodrade regntäcket är perfekt när det blir kallt när man blir blöt. Det ofodrade regntäcket har jag på sommaren när det är varmt ute och det är det mest onödiga. Det finns såklart positiva saker med att ha regntäcke även på sommaren. Dels upplever jag det som att min hund går bättre när han slipper bli blöt, dels behöver man inte torka hunden i hundra år när man kommer in. Jag vill att min hund ska vara ordentligt torr när han kommer in, dels får han vara i alla mina möbler så onödig smuts ska vara borta. Dessutom kan hundar få fukteksem, nej det är kanske inte så troligt när det regnat på de och jag är lite nojig, men regnar det mycket och hunden har mycket päls så finns alltid risken att pälsen blir så blöt att hunden faktiskt får fukteksem. Då kan man alltid välja på att torka och föna hunden när man kommer in efter varje promenad eller sätta på ett täcke som skyddar mot det värsta regnet.
Sen kommer vi till när det inte finns ett behov utan handlar mer om ren utklädning…min hund har fått både polisdräkt och tomtedräkt. Jag har inte använt de mer än att jag tagit kort egentligen. Han sätter villigt på de och går runt i de, tycker ni inte han ser överförtjust ut på bilderna så är det mer för fotot…han ville vara med mig och var inte glad när jag satte tillbaka honom så…se till individ vissa individer är obekväma med kläder andra bryr sig inte. Zorro gick och la sig med polisdräkten och blev mer störd att jag skulle ta av den än att den var på.
Så se till varje individ, vissa hundar måste ha kläder, för vissa underlättar det övrig pälsvård och vissa behöver inte ha kläder. Se på hunden, verkar den påverkas av kläderna om svaret är nej låt hunden ha kläder!
Stor eller liten? Renrasig eller blandras? Valp eller vuxen? Från uppfödare eller omplacering? Detta är bara några frågor man ska svara på när man funderar på att köpa hund. Frågor som kan vara svåra att själv veta och samtidigt är viktiga för att välja rätt framtida familjemedlem. För att underlätta detta har jag lagt till en ny tjänst för dig som går i hundtankar men inte svarat på alla frågor än, Hundvalet. Jag har kommit fram till att det är en tjänst som jag tycker behövs då det är svårt att hitta rätt ras för många. Det blir kanske så att man går mest på utseendet. Jag företår att man vill ha en hund som man tycker är söt/cool/häftig eller vad man föredrar och med lite mer research kan man få en hund som passar ens vardag vad gäller både utseende, motion och aktivering. Alla hundar kräver mycket engagemang och vissa kräver mer än andra. Alla hundar har även haft en uppgift från början och det finns en anledning till att vissa småhundar, t ex chihuahua, skäller mycket. Genom att få hjälp att hitta rätt ras och få hjälp med vad man ska tänka på med den hund man skaffar hoppas jag att man kan undvika vissa problem. Jag vill både kunna hjälpa er med att hitta rätt ras och hund för er och även hjälpa er med hur ni ska tänka och lägga upp träningen från början om man vill det. Vill man t ex ha en chihuahua som inte skäller så mycket så underlättar det om man tränar på det redan från början innan den börjat skälla. Det går ju självklart att träna bort i efterhand också men det underlättar att ligga steget före istället.
Min tanke är att vi träffas och diskutera fram vilken hund som passar just er och er familj och då har vi t ex kontakt vid två tillfällen, ett tillfälle där jag lyssnar på vad ni är ute efter och ett tillfälle där jag presenterar olika förslag som vi kan diskutera. Jag är inte den som inte anpassar mig, vill man inte träffas fysiskt tar vi det via mail, skype eller vad som känns bäst för just er. Vill man ha vidare hjälp med valet av hund, träningsplaner m.m. så hjälper jag er såklart med det också.
Har ni några idéer på tjänster, kurser eller något annat som ni saknar tveka inte att kontakta mig så ska jag se var jag kan ordna...jag är öppen för alla förslag. Det svåraste för mig är att veta vad du som kund är ute efter!
Jag hade en ambition när jag startade att även blogga så jag började några inlägg sen har det blivit ett uppehåll. Detta för att dygnet tyvärr bara har 24 timmar :( Jag trodde att jag skulle ha mer tid men att arbeta, starta företag och arbeta med det, träna och aktivera sin egen hund och dessutom utbilda mig dubbelt tog mina 24 timmar per dygn. När jag sedan fått mina diplom tänkte jag att nu har jag lite mer tid så nu kan jag börja blogga då köpte jag en ny lägenhet så då blev det en flytt också ;) Där har ni anledningen till att bloggandet har fått vänta. Nu har jag kanske egentligen inte mer tid men jag har tagit tid att skriva några inlägg och har idéer på fler så nu hoppas jag kunna starta upp bloggen med några kontinuerliga inlägg :) Jag vill gärna även veta vad ni vill läsa mer om!
En liten uppdatering på vad som händer och sker på Rudhes Dog and Friends just nu. Det har stått still i kursverksamheten under senaste månaden då jag varit uppbokad på annat. Jag har bland annat haft kurser hos Hundelska, haft privatträningar samt varit med på Hundmässan. Snart är det ett nytt år och jag siktar på att ha ett kursschema klart för början av nästa år inom kort samt lansering av en ny tjänst :) Jag hoppas också kunna komma med ytterligare nyheter i början av nästa år…mer om det om ni fortsätter att följa utvecklingen av mitt företag :)
Är du intresserad av kurs eller någon annan tjänst så tveka inte att höra av dig så jag vet vad just ni vill att jag erbjuder. Vill ni stå med på min maillista och på så sätt vara säker på att inte missa mina nyhetsbrev där jag kommer skriva om kursstarter och andra nyheter, kontakta mig så lägger jag till er!
En av höstens sista kurser blev Barn och Hund kurs, en enligt mig väldigt rolig kurs där barnen i familjen får engagera sig med familjens hund och prova på olika aktiviteter. Den kommer jag definitivt fortsätta med nästa år och vi kommer troligen ha samma upplägg där vi provar på kontakt och följsamhet, trix och hemhjälp, rallylydnad, agility och Nose Work. Om intresse finns så lägger jag även upp en fortsättning med lite annat upplägg. Jag vill förtydliga att barn är såklart välkomna på alla mina kurser, med en vuxen som stöd om det är mindre barn.
Sedan kommer jag fortsätta med alla mina kurser och några nyheter kommer också. Saknar ni någon kurs så kontakta gärna mig för det går säkert att ordna.
Fortsätt följa Rudhes Dog and Friends på Facebook, Instagram och här på bloggen så kommer ni inte missa något, för jag lovar att 2017 kommer bli ett spännande år här hos Rudhes Dog and Friends. Jag är taggad hoppas ni också är det!!!
Längesen jag skrev men tiden går så fort! Jag fixar med företaget, jobbar, tränar hund, åker på semester och utbildar mig ;) Nu har jag och Zorro nämligen även börjat på Nose Work instruktörsutbildning och första blocket var nu i måndags-onsdags. För er som inte vet vad Nose Work är så är det sporten för alla hundar och alla hundar tycker det är superroligt. Jag trodde inte riktigt på det första gången utan sa till instruktören att får du Zorro att gilla detta tror jag dig. Det sporten eller aktiveringen, för det är en superbra aktivering också, går ut på är att hunden ska leta efter en doft, eukalyptus- lagerblad- och lavendelhydrolat i fyra olika moment, behåller-, inomhus-, utomhus- och fordonsök. Klass 1 är bara eukalyptus och sedan bygger man på i klass 2 och 3 med lagerblad respektive lavendel. Zorro och jag har hållit på ett tag men vi tappade lite suget, eller jag tappade suget när jag inte tyckte att vi kom framåt. Zorro är väldigt miljösvag och tycker inte om nya miljöer och jag tror att jag pressade honom lite hårt och gick för fort fram och då vart det inge kul längre. Veckan innan utbildningen (Påsklovsveckan) var vi i Åre, jag åkte lite skidor men mest tog vi det lugnt och gjorde även en hel del godissök. Inför utbildningen ville jag få upp intresset för att söka igen, det skulle bli kul.
Väl på utbildningen började vi helt från början, dels för min del, för att jag skulle testa på alla steg som instruktör, men det vart även bra för Zorro. Jag låtsades som att Zorro inte kunde doften och gjorde allt från grunden. Det var bra och vi fick en nytändning, det är kul att söka och Zorro orkade söka mycket mer än jag trodde :)
Nu har vi två block kvar och sen examen och samtidigt är jag på upploppet av Instruktörsutbildningen på Hundens Hus så nu blir det mycket men det är jätteroligt och i juni är jag förhoppningsvis både Diplomerad Hundinstruktör och SNWK certifierad Nose Work Instruktör :)
Nytt kursschema ligger ute nu, såklart även med Nose Work kurser till reducerat pris. In och kika och boka såklart! :)
Jag har varit sjuk i nästan en vecka, därav den dåliga uppdateringen. Detta med att matte är sjuk är något min hund tycker är lite mysigt tror jag då vi kan mysa hur mycket som helst men efter ett par dagar var det väldigt tråkigt att ha en sjuk matte som inte gör så mycket. För mig blir det då viktigt att berika hans vardag lite och det har jag framförallt gjort genom foderberikning – hur han har fått sin mat. På detta sätt har han blivit lite mer aktiverad vid maten än om han bara fått det i skålen. Han blir berikad flera gånger i veckan vid utfodring men denna vecka har jag verkligen satsat varje dag med något nytt och tänkte skriva lite om det nu.
Berikning är något man pratar ganska mycket om för framför allt djurparksdjur men faktum är att även våra sällskapsdjur (och husdjur) mår bra av och behöver berikas. Det finns flera berikningar vi kan göra för våra djur och i detta inlägg kommer jag prata om utfodring och hur vi utfodrar våra djur. Jag har skrivit utifrån min hund men det går att applicera på fler djur, allt går kanske inte att applicera på alla djur men ni kan få en tanke.
En matskål är en ganska tråkig uppfinning enligt en hund. Det finns massor med sätt man kan utfodra sin hund på. Kasta ut maten på gräsmattan är en ganska vanlig och enkel berikning där hunden får använda sitt bästa redskap, nosen, för att hitta maten. Jag använder mig inte av den speciellt ofta på min egen hund, dels för att jag bor i lägenhet men framförallt för att jag inte har en så matglad hund så han är inte speciellt intresserad av att söka efter mat i gräset, han luktar mer på annat än letar mat.
Man kan även lägga spår både inne och ute. Här kan man verkligen variera svårigheten. Jag brukar göra jättelätta spår, där jag lägger ut mat ganska tätt vilket tillslut leder till resten av maten i skålen men man kan variera nästan oändligt.
Toarullar är vår lilla specialitet skulle jag säga. Detta är en riktig favorit hos Zorro. Jag fyller toarullen tills den är helt full, resten får han i skålen. Även hushållsrullar fungerar utmärkt och då får jag i all Zorros mat. Både spår och framförallt toarullar är så populära att Zorro kan gå och dricka mitt i, vattnet står bredvid skålen med mat, men han går ändå tillbaka till berikningen utan att börja äta ur skålen. Det är alltså väldigt kul att jobba för maten enligt Zorro, så kul att han hellre gör det än att ta det enkla och äta ur skålen. Till en början skulle jag dock inte ställa ner skålen innan berikningen är slut så att hunden verkligen förstår att berikningen ger maten och inte skålen.
Ett till sätt är att använda maten som belöning vid träning. Jag har gjort det ibland men jag måste variera mina belöningar för effektivast träning så jag har annat torrfoder (gratisprover från mässor m.m.) men inte hans eget för jag vill veta hur mycket han får i sig av sitt eget torrfoder. Jag brukar även kasta mat till honom eller ge från handen och det är också en del av berikning men det är väldigt kort.
Ni som följer Hundstallet på Facebook och/eller Instagram kanske har sett att de berikar sina hundars utfodring genom att stoppa i annat i matskålen (som inte är farligt för hunden att äta). Detta är också ett jättebra sätt att berika sina djur med, de får lukta, smaka känna på olika saker vilket är spännande. Jag använder dock inte detta till min hund för han är så pass kräsen, det är inte många dagar det är tomt i hans skål, och jag är ganska säker på att om jag skulle lägga i saker i maten som han inte tycker om skulle han rata det målet mat helt och hållet istället för att plocka ut det som han gillar. Däremot kan jag ibland toppa hans mat med sådant han gillar och kan han smaka av det jag äter får han ofta göra det. Detta berikar också djurets liv, tänk bara på att inte ge för mycket.
Det viktigaste av allt, VARIERA dina berikningar annars blir det inte berikningar utan det blir vardag tillslut.
Har som sagt utgått från min egen hund men vill ni ha fler tips för andra djurslag kommentera detta inlägg eller kontakta mig så ska jag ordna det.
Jag vill med detta inlägg förklara lite kort om inlärning. Ni kanske har märkt att jag inte skrivit rakt ut att jag jobbar enbart med positiv förstärkning. Det finns en anledning och det är för att jag inte enbart jobbar med det. INGEN jobbar enbart med det enligt mig, åtminstone inte om man har beteenden man vill minska.
Positiv står för att man lägger till något, man lägger till godis, leksak, doftfläckar, vatten m.m.
Negativ står för att man tar bort något, tar bort godiset, leksaken, sig själv m.m.
Förstärkning betyder att ett beteende ökar i frekvens.
Bestraffning betyder att ett beteende minskar i frekvens.
Man kombinerar orden beroende på om man lägger till eller tar bort något som får beteendet att öka eller minska i frekvens.
Nu ska jag ta några exempel för att ni ska förstå ännu bättre;
Positiv förstärkning – Djuret ska lära sig sitt. Varje gång djuret sätter sig får den godis. Nästa gång sätter sig djuret snabbare. Jag lägger till godis och beteendet (sitt) ökar i frekvens.
Negativ förstärkning – Djuret ska lära sig gå i en speciell riktning. Varje gång djuret svänger minskar trycket i nosen/halsen. Nästa gång djuret känner trycket svänger den fortare. Jag tar bort trycket och beteendet (att svänga) ökar i frekvens.
Positiv bestraffning – Hunden skäller vid hundmöte och jag ger hunden godis. Nästa gång hunden ser en annan hund förväntar den sig godis och skäller mindre. Jag lägger till godis och beteendet (skällandet) minskar.
Negativ bestraffning – Hunden hoppar på matte som kommer hem och matte vänder ryggen till hunden. Nästa gång matte kommer hoppar inte hunden lika mycket. Jag tar bort matte och beteendet (hoppandet) minskar.
För mig är negativ förstärkning det som känns mest negativt här men det är inget hårt tryck utan tänk er hästens tyglar eller att man stannar och hunden har sträckt koppel (ej dra) och hunden kommer med.
Man kan tycka att negativ är fel ord men istället för att hänga upp sig på det tycker jag att vi som arbetar med det måste förklara för våra kunder betydelsen av orden. Man får inte heller glömma att på samma sätt som jag har nu beskrivit det att bestraffning kan betyda att man ger hunden godis så kan positiv förstärkning betyda att man lägger till slag för att få ett beteende att öka. Detta är inte tillåtet i Sverige och verkligen inget jag förespråkar men jag vill bara vrida och vända lite på det och göra klart att bara för att man skriver att man endast arbetar med positiv förstärkning så förutsätter man att man bara arbetar med ”mjuka metoder”. Och som jag skrev till en början, INGEN arbetar ENDAST med positiv förstärkning för jag tror inte att det finns någon som har ett djur som inte har ett beteende man vill bli av med. OM man påstår att man arbetar ENDAST med Positiv Förstärkning måste man vrida på alla beteende förändringar och påstå att man till exempel ökar frekvensen av tystnad då jag skrev att man minskar skällandet eller att jag ökar tiden hunden har fyra tassar i marken då jag skrev att hunden minskar hoppandet.
Vi har haft en tre heldagar på instruktörsutbildningen och pratat raser. Min hund Zorro, som i och för sig är blandras men vi pratade om det också ;) har varit med och fått miljöträning. Han fick vara med första dagen för att han inte skulle behöva vara ensam hemma men fick sedan följa med resterande dagar för det blev så bra träning för honom. Han har fått ligga passivt och för många hundar skulle jag säga att det var tråkigt men för Zorro har det varit väldigt nyttigt. Jag har haft med mig hans väska och detta tänkte jag skriva lite om.
Många tycker att hund i väska = hund = accessoar. Sitter de bara i väskan så ja, men man måste tänka på fördelarna med att ha hunden i väska. Zorro går själv så mycket det går, han går med mig på golfbanan utan att bli speciellt trött. Men det finns situationer då jag alltid plockar upp honom
Jag har med mig Zorro ganska mycket och åker jag in till stan tar jag oftast med mig honom. Han är en riktig stadshund och trivs bättre där än i skogen antagligen för att han fått vara mer i stan när han var liten (innan jag fick honom). Men inne i stan är det mycket folk, på vissa ställen väldigt mycket, och i dessa fall finns det två alternativ;
För mig är valet enkelt, jag lyfter upp honom och får då en lugn hund istället för en stressad hund.
När vi åker kollektivt kan det vara mycket människor men oavsett lyfter jag alltid Zorro och det är av säkerhetsskäl! Ni som har åkt tunnelbana har säkert hört ”Se upp för avståndet mellan vagn och plattform när du stiger av”. Jag personligen har aldrig förstått varför de säger detta för det har aldrig hänt något när jag har åkt. Men det är ett mellanrum mellan vagnen och plattformen och rent teoretiskt skulle Zorros tassar kunna fastna däremellan, därför lyfter jag alltid min hund i tunnelbanan, pendeltåg eller tåg. Ofta lyfter jag honom eller har honom i väska på buss, tvärbana mm och det är för jag vet att han ibland blir stressad och inte vill gå och då blir jag stressad och har inte tid att jobba på det just då och då är det enklare att plocka upp honom. Självklart ska man jobba med den stressen om det är ett av få problem för ens hund men jag har så många situationer jag behöver träna Zorro i så jag väljer ut vilka men även detta kan jag skriva mer om i ett annat inlägg.
Ett sista tillfälle där jag har väskan med mig (oftast) är när vi är på kurs. Väskan är Zorros trygghet. I den är han (nästan) alltid lugn och kan slappna av. Tar jag fram väskan och ställer den på golvet tar det inte många minuter innan Zorro sitter i den så jag inte ska glömma honom. När vi är på kurs går han ofta i sin väska självmant och somnar, i den är han trygg.
Jag tycker att, rätt använd, finns det fler fördelar än nackdelar med väska till din lilla hund. Missar den någon motion får man ta igen det men som ni läst ligger Zorro inte direkt i väskan när han skulle få motion utan under transport eller vila på kurs. Dessutom behöver den lilla hunden inte överdrivet mycket motion varje dag och han går som sagt till och från tunnelbanan, i stan där det är färre människor (oftast i gallerior eller vid övergångsställen som det är mycket människor) eller till och från kursen för att ta några exemplen.
Jag har alltid älskat djur! Jag tror alla har trott att det bara var en grej och det att det skulle gå över men så fel de har haft. Mitt intresse har bara växt och växt! När jag var liten tog jag hand om min mormor och morfars hundar. Vi har videofilmer när jag var riktigt liten och ritade teckningar och läste för deras dåvarande hund. Samma hund matade jag även när jag lärde mig äta själv. När jag sedan blev lite äldre, närmare bestämt 8 år skaffade de en valp. Denna valp och jag blev ett starkt team och vi tränade mycket tillsammans. Sedan började min kusin med ridning och vem hängde inte i stallet för att ta hand om och mysa med hästarna om inte jag. Grannbonden som skulle flytta kor var jag med och hjälpte. När det stod tvätt av hönshus, mocka ut vinterhagar eller stycka rådjur, älg m.m. har jag alltid varit med. Allt jag har blivit erbjuden att göra med djur har jag hängt med på. Jag har heller aldrig varit rädd för något djur, kackerlackor kanske inte är de mysigaste djuren, men måste man ta hand om de på skolan så måste man :) frågar någon om jag vill prova att hålla ormen gör jag det.
Även djurparker har varit ett stort intresse för att lära mig mer om djur. Var vi i en ny stad på semester drog jag alltid med mig mamma och pappa till minst en djurpark oavsett om vi var i Sverige, ett annat land i Europa eller USA. Jag går fortfarande på djurparker men det har blivit svårare när jag har skaffat en hund som följer med på semestern i Europa, men det går :).
Min första egna hund kom in i mitt liv när jag flyttade hemifrån för att studera. En vecka bodde jag själv innan min moster ringde. "Vill du hjälpa mig med vår hund i 3 månader?". Självklart ville jag det och dessa 3 månader har blivit 5,5 år och på vägen har vi genomfört ett ägarbyte ;) Jag är dock inte Zorros, som hunden heter, andra hem utan snarare minst fjärde. De tidigare hemmen har inte riktigt fått rätt hjälp med socialisering och miljöträning tyvärr. Mycket jobb har vi gjort, jag och Zorro, men mycket återstår. Det bästa är att jag varje dag ser nya små framsteg. Det kanske inte alltid är stora framsteg, ett exempel är nya liggplatser eller att han helt enkelt vilar i 2 minuter på rygg, men det är de små framstegen som bygger de stora framstegen. Den hund jag har idag är inte perfekt, man kan hitta ganska många "fel" om man vill, men skillnaden från den hund jag fick och den uns jag har idag är stor och jag väljer att se det positiva, skillnaden!
Tillsammans med Zorro har jag provat på det mesta men det som lägger mest fokus vid just nu är Nose Work och trickträning/cirkuskonster för att Zorro tycker det är roligast. Men vi kör också ganska mycket Rallylydnad och Agility när vädret tillåter samt lite lydnad men mest testar på för att jag vill testa själv för att ha en känsla om någon som kommer på mina kurser eller privatträning också vill gå tävlingslydnad. Sedan har vi mycket miljöträning, kontakt, hundmötesträning m m under promenaderna :)